Aspergetijd!

Asperges blijven een groente welke nog altijd een echte seizoengroente is. Van april tot en met eind juni worden asperges geoogst. Chef-kok Kelvin Heetebij en Culinair Manager Erwin Stroo staan elk jaar weer te trappelen om met het witte goud aan de slag te gaan.

Asperges bij Willem de Boer Food & Events

Asperges zijn een veelzijdige groente. Zo is de klassieker wel de combinatie met gekookte aardappelen, ham, een gekookt eitje en een zachte hollandaisesaus. Deze staan elk jaar bij ons op het menu. Daarnaast experimenten onze chefs graag door verschillende combinaties te maken in de vorm van hapjes of diner. De asperge-specialiteit van Erwin is een op de huid gebakken zalmfilet in combinatie met gegrilde asperges en een gepocheerd eitje. De keukenbrigde maakt de lekkerste aspergesalade met truffelvinaigrette! Maar ook romige aspergesoep met gerookte kipreepjes kan als zijn specialiteit worden benoemd.

Nederlandse asperges

Nederlandse asperges zijn buiten het seizoen (begin april t/m eind juni) niet verkrijgbaar. Wanneer ze buiten deze periode worden aangeboden zijn de asperges geïmporteerd. Eet je altijd pure producten? Bij sommige producten valt de pure waarde soms in twijfel te trekken, maar bij Nederlandse asperges kan je er vanuit gaan dat deze niet in aanraking zijn geweest met bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Dit betekent nog niet dat ze per se biologisch zijn, maar je weet wel zeker dat er geen gewasbeschermingsmiddelen zijn gebruikt tijdens de teelt. Asperges komen dan ook vaak voor in het rijtje “meest onbespoten groenten en fruit-soorten”.

Gezond

Asperges zijn erg lekker, maar ook heel gezond. Ze hebben onder andere een bloedzuiverende en vocht afdrijvende werking. Bovendien zijn ze rijk aan vezels en vocht waardoor ze bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Een avondje te diep in het glaasje gekeken? De aminozuren en mineralen in asperges kunnen volgens onderzoek een kater verlichten.

Oogst

Het oogsten van asperges wordt met de hand gedaan. Asperges worden gestoken wanneer er een klein stukje van de top boven de grond van de ruggen waarin zij groeien uitkomt. Door de handmatige oogst is het oogsten van de groente erg arbeidsintensief. Dit maakt de groente vrij prijzig in vergelijking met een boel andere groenten. De groente wordt ook wel Het Witte Goud genoemd. Dit is niet per se omdat de prijs hoger ligt dan een gemiddelde groente, want velen zijn bereid om voor de asperges te betalen omwille van de smaak en de gezondheidsvoordelen.

Copyright © CuliCare 2023 | Gerealiseerd door NUGTR